.

17 Mart 2012 Cumartesi

VEFA...

Vefa deyince bizim aklımıza hep insanlardan beklediğimiz bir karşılık geliyor. Ve her seferinde de bunun sonu hayal kırıklığı oluyor.



Peki neden biz vefalı olamıyoruz? Neden bir teşekkürden fazlasını beklemeyenlere bir teşekkürü çok görüyoruz? Neden amaçları sırf birilerine yardımcı olmak olan insanlara şevk verecek bir iki güzel kelime sarf etmiyoruz?


Sanırım ben buna sadece "insanoğlu nankördür" cevabını verebilirim. Evet biz nankörüz. Bir kişi bize bin kere iyilik yapsa, sadece bir kere bizi eli boş gönderse ona düşman kesiliriz. Onun yaptığı bin iyiliği hiçbir şeye saymayız.

yusuff

12 Mart 2012 Pazartesi

Günün Hadis-i Şerifi....

Hz.Peygamber Hz.Ayşe ile koşu yarışı yapar

Bismillahirrahmanirrahim

Peygamber Efendimiz (asm) Hz. Ayşe (r.a) ile yeni evlidirler. Beraber koşu yarışı yaparlar. Hz. Ayşe (r.a) kazanır. Aradan bir kaç yıl geçer. Hz. Ayşe (r.a) kilo almış ve biraz şişmanlamıştır. Tekrar yarışırlar. Bu kez Hz. Muhammed (asm) kazanır. Gülümseyerek, "Şimdi ödeştik." der.

(Prof. Dr. Hüseyin Algül, Alemlere Rahmet Hazreti Muhammed, s.89.)

6 Mart 2012 Salı

Gecinilmesi Zor İnsanlarla Gecinme Sanatı.

Günümüzde insanlarla ilişkilerde başarılı olmanın önkoşulu her türlü insanla geçinebilme becerisine sahip olmaktır. Fakat öyle insanlar vardır ki onlarla bir çok kişi anlaşamaz. Geçinilmesi zor insanlar olarak nitelenen bu insanlar çevrelerindeki insanların çoğu ile geçinemezler; herkes de çoğu zaman bu insanlardan uzak durmaya çalışır. Fakat bu kimi zaman mümkün değildir.



Evde, iş yerinde, çarşıda, pazarda, sokakta, kısaca yaşamın sürdüğü her yerde geçinilmesi zor insanlarla karşılaşmak mümkündür. Bazı durumlarda bu insanlarla ilişkiyi sürdürme zorunluluğu vardır ve o insanlarla geçinmenin yolunu bulmaktan başka çare yoktur.



Böyle durumlarda ilişkilerin mümkün olduğunca daha az çatışma yaşanacak şekilde sürdürülebilmesi için kişinin hem kendini hem karşısındaki insanı tanıması ve kişilik özelliklerine göre nasıl davranması gerektiğini bilmesi gerekmektedir. Her an bir anlaşmazlık ya da çatışma yaşanma olasılığı nedeniyle geçinilmesi zor insanlarla ilişkilerde ise ilişkinin yönlendirilmesi ve yönetilmesi gerekmektedir.

Not.
Sağlıklı yaşamak için uyumlu ilişkiler hayati önemdedir ve zor ilişkileri geliştirmek için harcadığımız emek pek çok beklenmedik yönden yaşamımızı zenginleştirir. Karşılıklı şefkat ve anlayıştan daha ödüllendirici bir şey kesinlikle yoktur. İnsanlarla iyi geçinebilirsiniz. Bu bize bağlı…

Dr:Erol Özmen