Hz. Peygamber (s.a.s)’in gönderilmesi, Kur’an’ın indirilmesi de Allah’ın merhametinin bir sonucudur. O’nun rahmeti herşeyi kuşatmıştır (el-A’raf, 7/156), merhametlilerin en merhametlisidir (el-A’raf, 7/151) ve merhamet edenlerin en hayırlısıdır (el-Mü’min, 23/109).
Hz. Peygamber (s.a.s), Allah’ın merhametinin büyüklüğünü ve insanlardaki merhametin kaynağı olduğunu dile getirdiği bir hadislerinde şöyle buyurur:
“Allah merhametini yüz parçaya ayırdı, doksan dokuz parçasını kendi yanında tuttu, bir parçasını yeryüzüne indirdi.
İşte bu bir parça rahmet sebebiyle yaratıklar birbirine merhamet eder. Hatta yavrulu hayvan, bir tarafını incitir endişesiyle ayağını yavrusundan sakınır” (Buhari, Edeb, 19, Müslim, Tevbe, 17).
Allah’ın merhamet niteliğinin bir sonucu olarak insanlara gönderilen peygamberlerin en önemli özelliklerinden birisi de merhametli olmalarıdır.
Kur’an, âlemlere rahmet olarak gönderildiğini (el-Enbiya, 21/107), Allah’ın rahmeti sayesinde insanlara yumuşak davrandığın ı (Âl-u İmran, 3/159) belirttiği Hz. Peygamber (s.a.s)’in bu özelliğini şöyle açıklar:
“Ey mü’minler! And olsun ki, içinizden size sıkıntıya uğramanız kendisine ağır gelen , size düşkün, mü ’minlere şefkatli ve merhametli bir peygamber gelmiştir” (et-Tevbe, 9/128).
Merhamet mü’minlerin de temel özelliklerindendir.
Bu nedenle Kur’an mü ’minlerin birbirlerine karşı merhametli olduklarını belirtir (el-Fetih, 48/29). Başka bir yerde de kurtuluşa eren, ahirette kitapları sağ ellerinden verilen mü’minlerin nitelikleri sayılırken “Sonra inanıp birbirlerine sabır tavsiye edenlerden, merhametli olmayı tavsiye edenlerden olmaktır” (el-Beled, 90/17) buyurulur.
Kur’an’ın bu tutumuna uygun olarak Hz. Peygamber (s.a.s) de merhamet konusu üzerinde önemle durmuş, teşvik etmiş, zaman zaman katı ve acımasız davranan insanları uyarmıştır. Sözgelimi bir hadislerinde: “Merhamet etmeyene merhamet edilmez” (Buhari, Edeb, 18) buyurmuştur.
Diğer bi r hadislerinde de insanın merhametinin Allahın kendisine göstereceği merhametin nedeni olduğunu şöyle belirtir:
“İnsanlara merhamet etmeyen kimseye de Allah merhamet etmez” (Müslim, Fezail, 66). “Siz yerdekilere merhamet edin ki göktekiler (Allah ve melekler) de size merhamet etsin” (Ebu Davud, Edeb, 58; Tirmizi, Birr,
3 yorum:
Ben bu yazıyı pek beyenmedim,"başlık" hariç, eleştirirsiniz dedim ama;nerelerdesiniz :) kaldırayımmı dursunmu ? Hayırlı akşamlar
yok, ben beğendim.Dünyada ve ahirette en önemli vasıf bence...Merhamet...
Teşekkür ederim kardeşim ferkul,beğenmene sevindim Allah razı olsun.Allah'a emanet olun
Yorum Gönder